Ibolyás utcai tagintézmény

Fruzsina utcai tagintézmény

Manó tanoda (Vásártér 1)

Életképek archivum

Életképek az Apponyi Franciska Óvoda mindennapjaiból

 

Életképek az Apponyi Franciska Óvoda mindennapjaiból

 

Uszodai beszámoló...

A nyuszik 4 évesek, a katicák és macik 4-6 évesek. Amikor elkezdtük a tanfolyamot örömmel láttuk a komoly változást az uszodában. Ugyanis a BVSC uszoda az elmúlt egy évben teljes felújításon esett át. A nyílászárók cseréje mellett, kicserélték a burkolatokat, átalakították a izesblokkokat és az öltözőket és mindenhová új szekrények kerültek. Mindemellett korszerűsítették a medencékhez tartozó teljes rendszert. Tehát szeptemberben már egy „új” uszodában kezdhették gyerekeink a tanfolyamot.Az első órát -mint mindig- nagy izgalommal várták a kicsik. Néhányan már tavaly is
belekóstolhattak a tanfolyam ízébe, ők az idén-természetesen- haladó csoportba kerültek. Egy rövidke „felmérés” kapcsán az oktatóknak hamar sikerült felmérni a gyerekek tudásszintjét és ennek alapján alakították ki a csoportokat. Így kerültek a haladók a Noémi néni és Dani bácsi csoportjába. A kezdő csoport pedig Kriszti nénihez és András bácsihoz.
A kezdő csoport komoly feladat előtt állt, hiszen a pancsikolás nem egyenlő az úszástanulással ezért nekik megkellett ismerkedniük a vízzel mint újközeg, a mélységével. A tanfolyamos medence csupán 90 cm mély és nagyon kellemes állandó hőfokú, 33,5 C0 A gyerekek kedvelik és úszástanulásra alkalmas. Tehát elkezdték a tanulást a merüléssel, ami a levegő visszatartásával jár. A tanfolyam során ennek az időtartama egyre hosszabb lesz ami a gyerekek vitálkapacitását növeli. Ez alatt a pár hónap alatt a kezdő csoport is szépen megtanulta a merülést, siklást. Ezt az eredményességet az oktatók maximálisan hatékony munkájának köszönhető. A tanulást néhány eszköz is segíti mint a karikák, vízinudlik, és a gyerekek megismerkedhettek az úszódeszkával is. A haladó csoport már mindezek birtokában kezdhette a tanfolyamot. Ők az oktatás kezdetén már önállóan lebegnek , siklanak. A továbbiakban ők a gyorsúszás elemeivel ismerkedhettek meg. Kar és lábtechnika pontos elsajátításában az oktatók egyesével segítették a gyerekeket. Ami fontos-mint tudjuk- mert az eredményes úszás a jó technikán alapul.
BVSC uszodai kepek2BVSC uszodai kepek5BVSC uszodai kepek10BVSC uszodai kepek4
A haladó csoportban minden órán előkerülnek az úszódeszkák. Az utóbbi néhány órán Noémi néni a beugrást tanította a gyerekeknek amit térdelő állásból, helyes kar és fejtartással gyakoroltatott.
BVSC uszodai kepek3BVSC uszodai kepek6BVSC uszodai kepek7BVSC uszodai kepek8
Természetesen óra végén minden kisúszó megérdemli a játékot, ami általában 10-15 perc.Amíg a tanfolyam zajlik a kísérő pedagógusoknak az uszoda lehetőséget biztosít az úszásra.
Veronika néni-élve a lehetőséggel- jó példát mutatva a gyerekeknek, néhány alkalommal kipróbálta az uszodát. Bár az óra alatt az oktatókkal vannak a gyerekek de azonkívül ha szükségük lenne valamire (papírzsebkendő, WC-re menni) a Veronika néni által választott kísérő és Csilla néni is mindig a közelben vannak.
Decemberben bemutató óra keretén belül a szülők betekintést nyerhettek az oktatásba. Az emeleti folyosón kaptak helyet a látogatók majd az óra végén személyesen is beszélhettek az oktatókkal a felmerülő kérdésekről. Év végén szintén lesz még egy ilyen alkalom. A karácsony előtti utolsó óra meglepetésekkel tarkított hangulatban telt. Csilla néni szervezésével a gyerekek elénekelték a Kiskarácsony, nagykarácsony...” kezdetű dalocskát az oktató néniknek és oktató bácsiknak, ezzel kívánva kellemes ünnepeket. Viszonzásul az ajándék meglepi a gyerekek felé egy játékos óra volt, amikor is 45 percet felszabadult lubickolással tölthették el. Nagyon örültek, kaptak játékokat, labdákat és az óra második felében Kriszti néni és Noémi néni segítségével csúszdázhattak is.
A következő fél évben is folytatódik a tanfolyam. Én remélem a megszokott létszámban tudjuk tovább folytatni és év végén komoly eredményekbirtokában mindenki elégedett lesz a tanfolyam eredményével.
BVSC uszodai kepek9